inliner relining?

Laat uw gegevens achter en dan nemen we zo snel mogelijk contact op.

Riool ontstoppen? Daar hoeft geen luchtje aan te zitten.

Een rioolverstopping kan diverse oorzaken hebben: verouderde infrastructuur, de wortels van die mooie boom in de voortuin, verzakking van de grond of toch teveel dingen doorgespoeld die niet doorgespoeld mochten worden. Eén ding hebben al deze oorzaken gemeen: een verstopping komt altijd ongelegen en het liefste in de weekends of net als je bezoek verwacht.

Van probleem naar oplossing… naar probleem.
Gelukkig is de oplossing nooit ver weg en met het internet binnen ieders handbereik kan een riool- of afvoerprobleem snel zijn verholpen. Maar achter het gemak van “even snel Googlen” gaat ook een groter probleem en zelfs (financieel) gevaar schuil. Er zijn diverse spelers die misbruik maken van de dringende noodzaak om een rioolverstopping aan te pakken. Deze malafide bedrijven staan vaak bovenaan bij Google en staan ook snel voor de deur. Ze klaren de klus en presenteren je met een torenhoge rekening die soms kan oplopen tot enkele duizenden euro’s voor vaak minder dan een uur werk. Reclamaties zijn niet mogelijk, het telefoonnummer is soms niet meer actief, het bedrijf is niet meer te bereiken… Een gang naar de rechter is dan de enige manier om deze oneerlijke praktijken aan te vechten.

Helaas staat het internet vol met zulke schrijnende berichten en hebben TV programma’s als Radar, Kassa en Opgelicht hier al uitgebreid aandacht aan besteed. Dit zorgt ervoor dat er een beeld ontstaat dat veel, zo niet alle, bedrijven in onze sector onbetrouwbaar zijn. Het zijn enkele rotte appels die de hele mand bederven, aangezien er veel erkende bedrijven zijn die wél op een nette en transparante manier werken.

Waar moet je op letten?
In deze blog leggen we graag uit hoe het kaf van het koren kan worden gescheiden. Laten we beginnen waar alarmbellen moeten gaan rinkelen:

❗ Staat er een ADV voor het Google resultaat? Dan is het een advertentie en malafide bedrijven betalen graag om bovenaan te staan, wetende dat mensen in nood hier gevoelig voor zijn.
❗ Moet je naar een 085 bellen? Dit zijn vaak algemene nummers die achteraf moeilijk te traceren zijn. Erkende bedrijven hebben een “gewoon” telefoonnummer met een lokaal of nabijgelegen kengetal.
❗ Het bedrijf heeft geen eigen website. En als ze het hebben dan ontbreken vaak een vestigingsadres, voorwaarden en een KvK nummer.
❗ Als men aan de deur komt moet je meteen een opdrachtbevestiging tekenen. Dit is niet de normale gang van zaken!
❗ Op de bus van de monteur staat geen duidelijke bedrijfsnaam en/of telefoonnummer.
❗ Er wordt per meter gerekend dat het riool met een veer wordt ontstopt.

Alhoewel het bedrijf in kwestie het probleem oplost, is de rekening vaak een zure tegenvaller. De kosten staan in geen enkele verhouding tot het geleverde werk. Deze praktijken worden vaak onder oplichting geschaard. 

Zoals gezegd besmeurt deze manier van werken de gehele sector. Gelukkig kunnen we melden dat er genoeg erkende bedrijven zijn die wél op een eerlijke manier te werk gaan.

Hoe gaan wij te werk?
Wij communiceren op een open en transparante manier vanaf uw eerste aanvraag en gedurende de reparatie zelf. Onze tarieven zijn bekend (€ 99 incl. BTW voor het eerste half uur, € 26 voor ieder kwartier erna) en tot 25km rekenen wij geen voorrijkosten. Als er meerwerk wenselijk of noodzakelijk is, bijvoorbeeld het inzetten van een camera, dan gebeurt dat altijd in overleg en voordat we aan de werkzaamheden beginnen. We leggen ook uit waarom we denken dat we dit willen gaan doen.

Deze manier van communicatie is noodzakelijk aangezien er door de negatieve berichten in de media veel wantrouwen is ontstaan onder de consumenten. Het probleem lijkt overigens ook niet beperkt te blijven tot Nederland. Vanuit Duitsland en België bereiken onze branchevereniging Techniek Nederland soortgelijke berichten en het zijn veelal slechts enkele organisaties die hierachter zitten.

Waar moet je op letten, deel 2?
Al sinds 2006 zijn wij, RiR Leidingtechniek BV, een erkend rioolontstoppingsbedrijf uit Swalmen. In bijna 20 jaar hebben wij een zeer goede reputatie opgebouwd bij onze klanten in de regio Roermond. In de afgelopen jaren zijn wij 421 keer beoordeeld en hebben gemiddeld een 9.6 gekregen, een waardering waar we zeer trots op zijn.

Hieronder een kleine opsomming waar je op kunt letten zodat je weet dat je met een erkend bedrijf te maken hebt:

✅ Is het een lokaal bedrijf met een bekend vestigingsadres? Op de website dienen adres, (bij voorkeur lokaal) telefoonnummer, voorwaarden en klantervaringen duidelijk vermeld te staan.
✅ Is het bedrijf geregistreerd bij de KvK en aangesloten bij een branchevereniging (zoals Techniek Nederland)?
✅ Is men transparant en open over de tarieven? Een totaal kostenplaatje is vaak moeilijk van tevoren in te schatten, maar tarieven per uur of kwartier zijn vaak wel opvraagbaar.
✅ Worden de werkzaamheden goed uitgelegd door de monteur?
✅ Zijn er online reviews beschikbaar?

Alhoewel Google een dominante en gemakkelijke manier van zoeken is, kun je natuurlijk ook in jouw omgeving navraag doen voor goede ervaringen. De loodgieter die jaarlijks de CV nakijkt of iemand die ooit ook een rioolverstopping heeft gehad kent vaak wel een erkend bedrijf.

We zitten niet stil
Met onze branchevereniging Techniek Nederland zijn we in gesprek met zowel de regering als de Autoriteit Consument en Markt (ACM) over de te nemen maatregelen tegen deze oneerlijke concurrentie. Helaas is dit niet snel of eenvoudig op te lossen en we hopen dat men alleen voor erkende bedrijven kiest en niet meer zo snel op de eerste Google hit klikt.

Waar je wel op kunt klikken is de website Eerlijk Riool Ontstoppen, een initiatief van een aantal gerenommeerde riool onderhoudsbedrijven. Hierop staat alle informatie verzameld rondom de problematiek van malafide bedrijven. 

Als laatste tip geven we je alvast mee om onze contactgegevens op te slaan, dan hoef je niet meer te Googlen als je riool verstopt zit.