Riool camera inspectie nodig?

Laat uw gegevens achter en dan nemen we zo snel mogelijk contact op.

Laat uw riolering inspecteren door een Gediplomeerd IVIR inspecteur!.

In de complexe wereld van de ondergrondse infrastructuur, speelt de gezondheid van ons rioolstelsel een cruciale rol. Onzichtbaar, diep onder onze voeten, zorgt dit netwerk van leidingen ervoor dat afvalwater efficiënt en veilig wordt afgevoerd. Maar wat gebeurt er wanneer er problemen opduiken in dit verborgen systeem? Dit is waar een gediplomeerd IVIR rioolinspecteur onmisbaar wordt.

**De Rol van de IVIR Rioolinspecteur**

Een IVIR (Inspectie en Vastlegging van Infrastructuur en Rioolsystemen) rioolinspecteur is een expert op het gebied van rioolonderzoek en -analyse. Deze professionals zijn speciaal getraind om rioolstelsels te inspecteren, problemen te identificeren en te rapporteren, en effectieve oplossingen voor te stellen. Het werk van een rioolinspecteur gaat verder dan het simpelweg bekijken van leidingen. Ze maken gebruik van geavanceerde technologieën, zoals CCTV-camera’s en robotica, om de toestand van riolen te beoordelen.

Maar het zijn niet alleen de technische vaardigheden die een IVIR rioolinspecteur onderscheidt. Wat echt het verschil maakt, is hun kennis van en naleving van de NEN-EN 13508-2 norm.

 

**Wat is NEN-EN 13508-2?**

De NEN-EN 13508-2 is een Europese norm die richtlijnen biedt voor de inspectie van rioolstelsels. Deze norm is ontworpen om uniformiteit en nauwkeurigheid te waarborgen bij het vastleggen van de staat van riolen. Het biedt een gestandaardiseerd systeem voor de codering en classificatie van gebreken en schade in rioleringssystemen. Dit systeem maakt het mogelijk om objectief en consistent de staat van een riool te beoordelen, wat essentieel is voor het plannen van onderhoud en reparaties.

Door volgens de NEN-EN 13508-2 norm te werken, zorgt de rioolinspecteur ervoor dat de inspectieresultaten betrouwbaar en vergelijkbaar zijn, ongeacht waar de inspectie wordt uitgevoerd. Dit is vooral belangrijk bij grootschalige projecten, waar consistentie in rapportage essentieel is.

 

**Het Inspectieproces volgens NEN-EN 13508-2**

Het inspectieproces begint met een gedetailleerde visuele controle van de riolen met behulp van CCTV-apparatuur. De rioolinspecteur bestuurt een camera door de leidingen om eventuele defecten op te sporen. Tijdens deze inspectie noteert de inspecteur verschillende soorten schade, zoals scheuren, wortelingroei, verzakkingen en obstructies.

Vervolgens worden de waargenomen defecten gecodeerd en geclassificeerd volgens de NEN-EN 13508-2 norm. Dit betekent dat elk probleem een specifieke code krijgt die aangeeft wat voor soort defect het is en hoe ernstig het is. Deze classificatie stelt beheerders in staat om prioriteiten te stellen bij onderhoud en reparatie, en om mogelijke risico’s voor de volksgezondheid en het milieu te beoordelen.

 

**Waarom is een Gediplomeerde Inspecteur van Belang?**

Het uitvoeren van een rioolinspectie is een specialistische taak die gedegen kennis en ervaring vereist. Een gediplomeerd IVIR rioolinspecteur heeft een grondige opleiding gevolgd en beschikt over de vaardigheden en kennis om inspecties uit te voeren die voldoen aan de hoogste standaarden. Dit betekent dat hun bevindingen betrouwbaar zijn en dat hun rapporten voldoen aan de wettelijke eisen en normen.

Bovendien zorgt een gediplomeerd inspecteur ervoor dat alle inspecties worden uitgevoerd met inachtneming van de NEN-EN 13508-2 norm, wat de kwaliteit en betrouwbaarheid van de inspectieresultaten waarborgt. Dit is van onschatbare waarde voor gemeenten en bedrijven die verantwoordelijk zijn voor het onderhoud van rioolstelsels.

 

**Conclusie**

De gezondheid van ons rioolstelsel is van vitaal belang voor de veiligheid en het welzijn van onze gemeenschappen. Door te kiezen voor een gediplomeerde IVIR rioolinspecteur die werkt volgens de NEN-EN 13508-2 norm, kunnen problemen tijdig worden opgespoord en aangepakt. Dit voorkomt niet alleen dure reparaties, maar helpt ook om de risico’s voor het milieu en de volksgezondheid te minimaliseren.

Het werk van deze inspecteurs is misschien onzichtbaar voor de meeste mensen, maar het is essentieel voor het soepel functioneren van onze steden, dorpen en gebouwen. Door hun expertise en toewijding houden zij het rioolstelsel gezond en functioneel, dag in dag uit.

 

Met vriendelijke groet,

uw RIR Leidingtechniek B.V. team