inliner relining?

Laat uw gegevens achter en dan nemen we zo snel mogelijk contact op.

Hoe voorkom je verstoppingen en wateroverlast?

Rioolproblemen hebben vaak een lange aanloop. Hoewel de gevolgen zich meestal vrij plotseling aandienen, is de oorzaak een geleidelijk proces dat meerdere weken, maanden of zelfs jaren kan beslaan. Je riool goed verzorgen is daarom belangrijk; door goed te letten op wat je wel en niet doorspoelt, beperk je het risico op eventuele toekomstige problemen. We nemen 5 tips voor een gezond riool met je door.

1. Spoel geen vaste substanties door het toilet.
Het klinkt misschien logisch, maar de meeste rioolproblemen worden veroorzaakt door het doorspoelen van vaste stoffen of objecten. Spoel nooit kattenbakvulling, tissues, vochtige doekjes, keukenpapier, luiers, maandverband, tampons, condooms of etensresten door het toilet! Deze kunnen zich aan de rioolwand hechten, waardoor een verstopping wel erg dichtbij komt.

2. Spoel geen vette substanties door het toilet.
Iets minder logisch, maar daardoor niet minder belangrijk: vloeibare stoffen kunnen ook desastreus zijn voor de riolering. Sommige vetten die bij kamertemperatuur vloeibaar zijn, stollen namelijk in het relatief koude water en vernauwen op termijn de buis.

3. Verschoon regelmatig de afvoerputjes.
Haren in het doucheputje of etensresten in de gootsteen: het is misschien niet het lekkerste klusje, maar je doet er goed aan om deze regelmatig te verwijderen. Wil je aanslag nog meer voorkomen? Gebruik dan een filter (zeefje) in de afvoerputjes. Zo krijgen vuildeeltjes en haren uiteindelijk minder kans om zich in de afvoer te nestelen.

4. Gebruik geen ontstoppingsmiddelen maar soda.
Ontstoppingsmiddelen bestaan vaak uit heftige chemicaliën die (met name kunststof) rioleringen kunnen beschadigen. Spoel daarom regelmatig je leidingen door met een oplossing van soda. Dit eeuwenoude keukenmiddeltje werkt vaak prima tegen vuilresten, zonder de rioolbuizen aan te tasten.

5. Maak de sifon schoon bij kleine verstoppingsproblemen.
Komt de verstopping alleen voor bij één specifieke afvoer? Dan zit het probleem waarschijnlijk in de sifon. Probeer deze los te halen en schoon te maken. Vaak zul je een vet- of vuilprop aantreffen: dat is dan ook meteen de boosdoener. Het regelmatig schoonmaken van een sifon voorkomt dat een vuilprop verderop in de leidingen problemen veroorzaakt.
Heb je ondanks deze voorzorgsmaatregelen toch last van verstoppingen of andere rioolproblemen? Riool R.I.R. Leidingtechniek uit Swalmen is een professioneel en door Techniek Nederland erkend rioolbedrijf binnen de Riooltechniek, wat bij spoed altijd beschikbaar is in Roermond en omgeving. Neem contact met op via www.rioolrir.nl of bel 0475 - 741 649. Wij helpen u graag!